Jednogarnkowy ryż curry z brokułem
Gdy nie masz za wiele czasu na gotowanie obiadu, super rozwiązanie jest wykorzystanie pomysłu na dania jednogarnkowe. Dlatego jednogarnkowy ryż curry z brokułem będzie super rozwiązaniem dla osób zabieganych, chcących jeść smacznie i zdrowo. Wypróbuj i koniecznie daj znać, czy ten obiad trafia w Twoje kubki smakowe!
- Tagi: brokuł, jednogarnkowy, lato, na wytrawnie, obiad, ryż, warzywa, wegańskie, wiosenny obiad, wiosna
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 543,1 kcal
- 20,2 g białka
- 22 g tłuszczu
- 63,9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Brokuł kilka różyczek (150 g)
- Groszek zielony (mrożony) 50 g
- Ryż biały (suchy) 4 łyżki (60 g)
- Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
- Imbir suszony ½ łyżeczki
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Curry 1 płaska łyżeczka (4 g)
- Tofu wędzone 40 g
Wykonanie
- Pokrój cebulę i brokuł.
- Przełóż wszystkie składniki oprócz tofu do garnka lub na patlenię (w tym suchy ryż), zalej ok. 1-1,5 szklanki wody i gotuj, aż ryż zmięknie.
- Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu.