Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi
Szukasz prostego sposobu na obiad? Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi poleca się na ekspresowy posiłek! Jest szybki, ale bardzo odżywczy i wprost pełen zdrowych warzyw. Orzechowy sos idealnie współgra z całością.
- Tagi: makaron, mealprep, na wytrawnie, obiad, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 624,5 kcal
- 30,6 g białka
- 26,9 g tłuszczu
- 63,9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Makaron (pszenny lub ryżowy) ok. 1 szkl. (60 g)
- Mrożona mieszanka warzyw chińskich 200 g
- Tofu wędzone* 120 g
- Masło orzechowe 1 łyżka (30 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
Przyprawy
- czosnek granulowany szczypta
- papryka (najlepiej wędzona) szczypta
- *ciecierzyca (ugotowana ze słoiczka) 6 łyżek (120 g)
Wykonanie
- Do głębokiej patelni/garnka dodaj suchy makaron, warzywa mrożone i zalej wodą (tak by je zakryć, ok. 1,5 szkl.).
- Całość gotuj aż makaron i warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodawaj więcej wody.
- Do garnka dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pokrojone tofu/odcedzona ciecierzycę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.