Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi

Szukasz prostego sposobu na obiad? Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi poleca się na ekspresowy posiłek! Jest szybki, ale bardzo odżywczy i wprost pełen zdrowych warzyw. Orzechowy sos idealnie współgra z całością.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 624,5 kcal
  • 30,6 g białka
  • 26,9 g tłuszczu
  • 63,9 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron (pszenny lub ryżowy) ok. 1 szkl. (60 g)
  • Mrożona mieszanka warzyw chińskich 200 g
  • Tofu wędzone* 120 g
  • Masło orzechowe 1 łyżka (30 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)

Przyprawy

  • czosnek granulowany szczypta
  • papryka (najlepiej wędzona) szczypta
  • *ciecierzyca (ugotowana ze słoiczka) 6 łyżek (120 g)

Wykonanie

  1. Do głębokiej patelni/garnka dodaj suchy makaron, warzywa mrożone i zalej wodą (tak by je zakryć, ok. 1,5 szkl.).
  2. Całość gotuj aż makaron i warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodawaj więcej wody.
  3. Do garnka dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pokrojone tofu/odcedzona ciecierzycę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz