Jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami

Poznaj przepyszny przepis na jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami, który idealnie sprawdzi się w wiosenne sezonowe warzywa. Szybki obiad i oszczędność czasu, to coś, co zdecydowanie lubię! Jednogarnkowe potrawy to idealny pomysł na przyspieszenie gotowania. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 641,8 kcal,
  • 25,4 g białka,
  • 21,4 g tłuszczu,
  • 80,7 g węgl.
Previous slide
Next slide

Składniki na 1 porcję:

  • Szparagi 125 g
  • Makaron spaghetti 75 g
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Groszek cukrowy 2 duże garście (50 g)
  • Sól biała 1 szczypta (0,5 g)
  • Napój sojowy ½ szklanki (125 g)
  • Mleczko kokosowe (21%) 4 łyżki (80 g)
  • Fasola biała, konserwowa 4 łyżki (75 g)
  • Mięta, świeża ok. 7 listków (7 g)
  • Limonka 1 łyżka soku

Wykonanie

  1.  Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na mniejsze kawałki (jeśli używasz białych, to je obierz).
  2. Na patelnię przełóż suchy makaron, pokrojoną cebulę, szparagi, groszek cukrowy i sól oraz dodaj 1 szklankę wody, ½ szklanki mleka i mleczko kokosowe.
  3.  Gotuj, aż makaron i szparagi zmiękną, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.
  4.  Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy fasolę, pokrojoną miętę i sok z limonki (mniej więcej 1 łyżkę).

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz