Jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami
Poznaj przepyszny przepis na jednogarnkowy limonkowo-miętowy makaron ze szparagami, który idealnie sprawdzi się w wiosenne sezonowe warzywa. Szybki obiad i oszczędność czasu, to coś, co zdecydowanie lubię! Jednogarnkowe potrawy to idealny pomysł na przyspieszenie gotowania. 🙂
- Tagi: jednogarnkowy, obiad, w 15 min, warzywa, wiosna
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 641,8 kcal,
- 25,4 g białka,
- 21,4 g tłuszczu,
- 80,7 g węgl.
Składniki na 1 porcję:
- Szparagi 125 g
- Makaron spaghetti 75 g
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Groszek cukrowy 2 duże garście (50 g)
- Sól biała 1 szczypta (0,5 g)
- Napój sojowy ½ szklanki (125 g)
- Mleczko kokosowe (21%) 4 łyżki (80 g)
- Fasola biała, konserwowa 4 łyżki (75 g)
- Mięta, świeża ok. 7 listków (7 g)
- Limonka 1 łyżka soku
Wykonanie
- Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na mniejsze kawałki (jeśli używasz białych, to je obierz).
- Na patelnię przełóż suchy makaron, pokrojoną cebulę, szparagi, groszek cukrowy i sól oraz dodaj 1 szklankę wody, ½ szklanki mleka i mleczko kokosowe.
- Gotuj, aż makaron i szparagi zmiękną, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.
- Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy fasolę, pokrojoną miętę i sok z limonki (mniej więcej 1 łyżkę).