Jednogarnkowy kremowy makaron z suszonymi pomidorami
Jednogarnkowy kremowy makaron z suszonymi pomidorami zrobisz o wiele szybciej niż obiad, który zamówisz przez telefon. Potrzebujesz zaledwie 12 min, a masz gotowy pyszny, wegański i zbilansowany obiad. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko swoje pieniądze, a również czas. 🙂
- Tagi: jednogarnkowy, makaron, na wytrawnie, obiad, suszone pomidory, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 12 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 531,2 kcal
- 24,5 g białka
- 8,7 g tłuszczu
- 76,7 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Cukinia ⅔ sztuki (180 g)
- Cebula ⅖ sztuki (40 g)
- Suszone pomidory (w oleju, odsączone) 4 sztuki (60 g)
- Makaron penne 140 g
- Mleko sojowe 1⅓ szklanki (320 g)
- Fasola biała (konserwowa) 9 łyżek (180 g)
- Szpinak 2 garście (50 g)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) 1 łyżeczka (5 g)
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki (3 g)
Wykonanie
- Pokrój cukinię, cebulę i pomidorki suszone.
- Wrzuć na patelnię, dodaj suchy makaron, zalej mlekiem i wodą (około ⅔ szklanki – 160 g) i gotuj, mieszając, aż makaron zmięknie, w razie potrzeby dolewając wodę.
- Pod gotowania koniec dodaj fasolę, szpinak i przyprawy. Wymieszaj i grzej jeszcze przez około minutę.