Jednogarnkowy kremowo-serowy makaron z brokułem

Jednogarnkowy kremowo-serowy makaron z brokułem to super pomysł na wegański obiad, kiedy nie masz za dużo czasu na gotowanie. Skorzystać z sezonowych warzyw i zasmakuj pysznego i odżywczego dania. Szybki obiad i oszczędność czasu, to coś, co zdecydowanie lubię! Jednogarnkowe potrawy to idealny pomysł na przyspieszenie gotowania. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 550 kcal,
  • 25 g białka,
  • 17,4 g tłuszczu,
  • 64 g węgl.

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron świderki ok. 1 szklanki (60 g)
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Brokuł ⅓ sztuki (150 g)
  • Sól biała 1 szczypta (0,5 g)
  • Mleko roślinne ½ szklanki (125 g)
  • Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
  • Ciecierzyca 5 łyżek (100 g)
  • Płatki drożdżowe* 1-2 łyżki
  • Czosnek granulowany Szczypta

Wykonanie

  1. Na patelnię przełóż suchy makaron, pokrojoną cebulę, pokrojone brokuły i sól oraz dodaj 1 szklankę wody, 1 szklankę mleka i mleczko kokosowe.
  2. Gotuj, aż makaron zmięknie, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.
  3. Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę, sól, płatki drożdżowe i czosnek granulowany.

Zobacz film!

Protip od Ireny

*Płatki drożdżowe nadają serowy smak, jeśli jesz nabiał, możesz zamienić na ser. 🙂

Spróbuj też:

Dodaj komentarz