Jednogarnkowy kremowo-serowy makaron z brokułem
Jednogarnkowy kremowo-serowy makaron z brokułem to super pomysł na wegański obiad, kiedy nie masz za dużo czasu na gotowanie. Skorzystać z sezonowych warzyw i zasmakuj pysznego i odżywczego dania. Szybki obiad i oszczędność czasu, to coś, co zdecydowanie lubię! Jednogarnkowe potrawy to idealny pomysł na przyspieszenie gotowania. 🙂
- Tagi: jednogarnkowy, obiad, w 15 min, warzywa, wiosna
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 550 kcal,
- 25 g białka,
- 17,4 g tłuszczu,
- 64 g węgl.
Składniki na 1 porcję:
- Makaron świderki ok. 1 szklanki (60 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Brokuł ⅓ sztuki (150 g)
- Sól biała 1 szczypta (0,5 g)
- Mleko roślinne ½ szklanki (125 g)
- Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
- Ciecierzyca 5 łyżek (100 g)
- Płatki drożdżowe* 1-2 łyżki
- Czosnek granulowany Szczypta
Wykonanie
- Na patelnię przełóż suchy makaron, pokrojoną cebulę, pokrojone brokuły i sól oraz dodaj 1 szklankę wody, 1 szklankę mleka i mleczko kokosowe.
- Gotuj, aż makaron zmięknie, w razie potrzeby dolewając wody lub odlewając jej nadmiar.
- Na koniec gotowania dodaj opłukaną z zalewy ciecierzycę, sól, płatki drożdżowe i czosnek granulowany.
Zobacz film!
Protip od Ireny
*Płatki drożdżowe nadają serowy smak, jeśli jesz nabiał, możesz zamienić na ser. 🙂