Jaglanka z pestkami dyni

Mam dla Ciebie pyszny przepis, idealny na jesienne śniadanie i do tego bogaty w żelazo – jest to jaglanka z pestkami dyni. Pestki dyni i kasza jaglana są super źródłem żelaza. Dodatek pomarańczy, obfitującej w witaminę C dodatkowo zwiększy wchłanianie niehemowego żelaza.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 385,8 kcal
  • 13,6 g białka
  • 10,9 g tłuszczu
  • 52,4 g węglowodanów

SKŁADNIKI

Składniki na 1 porcję

  • Kasza jaglana (sucha) ok. 3 łyżki (35 g)
  • Mleko (u mnie roślinne) ⅔ szklanki (160 g)
  • Cynamon ½ łyżeczki (3 g)
  • Pestki dyni 1½ łyżki (15 g)
  • Banan ½ sztuki (60 g)
  • Pomarańcza ½ sztuki (100 g)

PRZEPIS

Wykonanie

Ugotuj kaszę na mleku z cynamonem i pestkami. Do ugotowanej jaglanki dodaj rozgniecionego banana, wymieszaj i na górę dodaj pokrojoną pomarańczę.

FILM

Zobacz film!

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz