Jaglanka z pestkami dyni
Mam dla Ciebie pyszny przepis, idealny na jesienne śniadanie i do tego bogaty w żelazo – jest to jaglanka z pestkami dyni. Pestki dyni i kasza jaglana są super źródłem żelaza. Dodatek pomarańczy, obfitującej w witaminę C dodatkowo zwiększy wchłanianie niehemowego żelaza.
- Tagi: jaglanka, na słodko, pestki dyni, śniadanie, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 385,8 kcal
- 13,6 g białka
- 10,9 g tłuszczu
- 52,4 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Kasza jaglana (sucha) ok. 3 łyżki (35 g)
- Mleko (u mnie roślinne) ⅔ szklanki (160 g)
- Cynamon ½ łyżeczki (3 g)
- Pestki dyni 1½ łyżki (15 g)
- Banan ½ sztuki (60 g)
- Pomarańcza ½ sztuki (100 g)
PRZEPIS
Wykonanie
Ugotuj kaszę na mleku z cynamonem i pestkami. Do ugotowanej jaglanki dodaj rozgniecionego banana, wymieszaj i na górę dodaj pokrojoną pomarańczę.