Grzanki z porową tofucznicą

Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na grzanki z porową tofucznicą. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 352,3 kcal
  • 19,7 g białka
  • 15,9 g tłuszczu
  • 29,7 g węgl

Składniki na 1 porcję

  • Tofu naturalne – ¾ opakowania (120 g)
  • Por – około 10 cm kawałek 
  • Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
  • Czarna sól – 1 szczypta (1 g)
  • Kurkuma – 1 szczypta (1 g)
  • Chleb – 2 kromki (60 g)
  • Sałata – 1 garść (25 g)
  • Ogórek – 1 mała sztuka (40 g)
  • Opcjonalnie: margaryna 1 łyżeczka (5 g)

Wykonanie

  1. Pokrój pora, następnie podsmażaj go na oliwie.
  2. Dodaj rozgniecione w rękach tofu, kilka łyżek wody i przyprawy.
  3. Podgrzewaj całość kilka minut. W tym czasie na suchej patelni przygrzej kromki chleba.
  4. Nałóż na grzanki tofucznice, dodaj sałatę i pokrojonego ogórka.

Zobacz film!

Protip od Ireny

Żeby tofucznica była bardziej kremowa, możesz też dodać do niej na koniec margarynę.

Spróbuj też:

Dodaj komentarz