Grzanki z porową tofucznicą
Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na grzanki z porową tofucznicą. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!
- Tagi: grzanki, na wytrawnie, śniadanie, tofucznica, wegańskie
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 352,3 kcal
- 19,7 g białka
- 15,9 g tłuszczu
- 29,7 g węgl
Składniki na 1 porcję
- Tofu naturalne – ¾ opakowania (120 g)
- Por – około 10 cm kawałek
- Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- Czarna sól – 1 szczypta (1 g)
- Kurkuma – 1 szczypta (1 g)
- Chleb – 2 kromki (60 g)
- Sałata – 1 garść (25 g)
- Ogórek – 1 mała sztuka (40 g)
- Opcjonalnie: margaryna 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
- Pokrój pora, następnie podsmażaj go na oliwie.
- Dodaj rozgniecione w rękach tofu, kilka łyżek wody i przyprawy.
- Podgrzewaj całość kilka minut. W tym czasie na suchej patelni przygrzej kromki chleba.
- Nałóż na grzanki tofucznice, dodaj sałatę i pokrojonego ogórka.
Zobacz film!
Protip od Ireny
Żeby tofucznica była bardziej kremowa, możesz też dodać do niej na koniec margarynę.