Faszerowana cukinia
Jeżeli masz problem, aby jesienią jeść zdrowo i odżywczo – przychodzę do Ciebie z cudnym przepisem! Faszerowana cukinia to idealny sycący obiad jesienny. Nie chodź głodna! Wegański przepis, który idealnie Cię przytulą i sprawią, że jesień nie będzie taka szara i bura!
- Tagi: jesień, makaron, na wytrawnie, tanie
- Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 529,7 kcal
- 20,9 g białka
- 18,3 g tłuszczu
- 65,5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcje:
- Cukinia 1 sztuka (300 g)
- Kasza jaglana (sucha) ok. 4 łyżki (50 g)
- Biała fasola (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
- Oliwa z oliwek 1½ łyżki (15 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra do smaku
- Sok z cytryny 1 łyżka soku
- Pieczarki 4 małe sztuki (80 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik na 180 st. Przekrój cukinie, wydrąż środek i piecz ok. 20 minut.
- W tym czasie ugotuj kasze.
- Rozgnieć fasole widelcem (niedokładnie) i wrzuć na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i sok z cytryny i przygrzewaj ok. 5-10 minut.
- W tym czasie pokrój wydrążoną część cukinii, pieczarki i cebulę.
- Na patelnie z fasolą dolej łyżeczkę oleju i wrzuć warzywa. Wszystko razem podsmażaj. Dodaj więcej papryki wędzonej i ostrej.
- Po ok. 5 min grzania dodaj do warzyw kaszę i wymieszaj z łyżeczką oliwy.
- Powstały farsz nałóż na wyciągnięte z piekarnika wydrążone cukinie i piecz ok. 5-10 min.