Faszerowana cukinia

Jeżeli masz problem, aby jesienią jeść zdrowo i odżywczo – przychodzę do Ciebie z cudnym przepisem! Faszerowana cukinia to idealny sycący obiad jesienny. Nie chodź głodna! Wegański przepis, który idealnie Cię przytulą i sprawią, że jesień nie będzie taka szara i bura!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 529,7 kcal
  • 20,9 g białka
  • 18,3 g tłuszczu
  • 65,5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcje:

  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
  • Kasza jaglana (sucha) ok. 4 łyżki (50 g)
  • Biała fasola (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1½ łyżki (15 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra do smaku
  • Sok z cytryny 1 łyżka soku
  • Pieczarki 4 małe sztuki (80 g)
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik na 180 st. Przekrój cukinie, wydrąż środek i piecz ok. 20 minut.
  2. W tym czasie ugotuj kasze.
  3. Rozgnieć fasole widelcem (niedokładnie) i wrzuć na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i sok z cytryny i przygrzewaj ok. 5-10 minut.
  4. W tym czasie pokrój wydrążoną część cukinii, pieczarki i cebulę.
  5. Na patelnie z fasolą dolej łyżeczkę oleju i wrzuć warzywa. Wszystko razem podsmażaj. Dodaj więcej papryki wędzonej i ostrej.
  6. Po ok. 5 min grzania dodaj do warzyw kaszę i wymieszaj z łyżeczką oliwy.
  7. Powstały farsz nałóż na wyciągnięte z piekarnika wydrążone cukinie i piecz ok. 5-10 min.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz