Fasolnia z pieczarkami i skwarkami z tofu
Mam dla Ciebie prosty przepis, idealny na wytrawne śniadanie, lunch lub kolacje i do tego bogaty w żelazo – jest to fasolnica z pieczarkami i skwarkami z tofu. Fasolnica jest idealną, wegańską alternatywą dla jajecznicy! Biała fasola i tofu są dobrym źródłem żelaza, dlatego warto wypróbować ten przepis!
- Tagi: fasolnica, na wytrawnie, śniadanie, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 12 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 382,6 kcal
- 19,1 g białka
- 10,3 g tłuszczu
- 45,6 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Tofu wędzone ¼ sztuki (45 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Pieczarki 4 sztuki (80 g)
- Fasola biała (konserwowa) 4 łyżki (80 g)
- Kurkuma 1 szczypta
- Sól biała 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony 1 szczypta
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
- Pomidor ½ sztuki (60 g)
- Sałata 4 liście (20 g)
PRZEPIS
Wykonanie
- Cebulę pokrój w piórka, a tofu wędzone w małą kosteczkę i smaż na oliwie przez mniej więcej 5 minut.
- Dodaj do nich pokrojone w plasterki pieczarki i smaż kolejne 3 minuty.
- Fasolę rozgnieć niedokładnie widelcem.
- Przełóż ją na patelnię razem z przyprawami* i ⅓ szklanki wody i grzej całość, mieszając co jakiś czas, przez mniej więcej 5 minut.
- Fasolnicę podawaj z chlebem, ulubioną sałatą i pokrojonym pomidorem.
* Sól zwykłą możesz zamienić na sól kala namak (do kupienia w dużych marketach lub sklepach eko – nadaje ona jajecznego posmaku).