Fasolnia z pieczarkami i skwarkami z tofu

Mam dla Ciebie prosty przepis, idealny na wytrawne śniadanie, lunch lub kolacje i do tego bogaty w żelazo – jest to fasolnica z pieczarkami i skwarkami z tofu. Fasolnica jest idealną, wegańską alternatywą dla jajecznicy! Biała fasola i tofu są dobrym źródłem żelaza, dlatego warto wypróbować ten przepis!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 382,6 kcal
  • 19,1 g białka
  • 10,3 g tłuszczu
  • 45,6 g węglowodanów

SKŁADNIKI

Składniki na 1 porcję

  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Tofu wędzone ¼ sztuki (45 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieczarki 4 sztuki (80 g)
  • Fasola biała (konserwowa) 4 łyżki (80 g)
  • Kurkuma 1 szczypta
  • Sól biała 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
  • Pomidor ½ sztuki (60 g)
  • Sałata 4 liście (20 g)

PRZEPIS

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w piórka, a tofu wędzone w małą kosteczkę i smaż na oliwie przez mniej więcej 5 minut.
  2. Dodaj do nich pokrojone w plasterki pieczarki i smaż kolejne 3 minuty.
  3. Fasolę rozgnieć niedokładnie widelcem.
  4. Przełóż ją na patelnię razem z przyprawami* i ⅓ szklanki wody i grzej całość, mieszając co jakiś czas, przez mniej więcej 5 minut.
  5. Fasolnicę podawaj z chlebem, ulubioną sałatą i pokrojonym pomidorem.

* Sól zwykłą możesz zamienić na sól kala namak (do kupienia w dużych marketach lub sklepach eko – nadaje ona jajecznego posmaku).

FILM

Zobacz film!

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz