Curry z kapustą pekińską

Kiedy totalnie nie masz czasu na gotowanie, pewnie niejednokrotnie w Twojej głowie pojawia się pomysł zamówienia jedzenia. Curry z kapustą pekińską zrobisz o wiele szybciej niż obiad, który zamówisz przez telefon. Potrzebujesz zaledwie 15 min, a masz gotowy pyszny, wegański i zbilansowany obiad. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko swoje pieniądze, a również czas. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 510,9 kcal
  • 14,6 g białka
  • 20,2 g tłuszczu
  • 64,7 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Ryż biały (suchy) 8 łyżek (120 g)
  • Imbir 1 cm kawałek
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Papryczka chili kawałek świeżej lub szczypta suszonej
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Kapusta pekińska 300 g
  • Groszek zielony, mrożony 1 i 1⁄3 szklanki (180 g)
  • Mleczko kokosowe 7 i ½ łyżki (150 g)
  • Passata pomidorowa (przecier) 50 g
  • Curry 1 łyżeczka (5 g)

Wykonanie

  1. Ugotuj ryż.
  2. Poszatkuj z blenderze imbir, czosnek, chilli i cebulę (lub pokrój).
  3. Podsmaż je na oliwie, na patelni przez około 2 minuty.
  4. Pokrój kapustę pekińską, dodaj ją na patelnie i przesmaż 2-3 minuty.
  5. Dodaj groszek zielony, mleczko kokosowe, passatę i przyprawę curry, grzej ok. 5 min.
  6. Podawaj z ryżem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz