Curry z kapustą pekińską
Kiedy totalnie nie masz czasu na gotowanie, pewnie niejednokrotnie w Twojej głowie pojawia się pomysł zamówienia jedzenia. Curry z kapustą pekińską zrobisz o wiele szybciej niż obiad, który zamówisz przez telefon. Potrzebujesz zaledwie 15 min, a masz gotowy pyszny, wegański i zbilansowany obiad. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko swoje pieniądze, a również czas. 🙂
- Tagi: curry, kapusta pekińska, na wytrawnie, obiad, ryż, w 15 min, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 510,9 kcal
- 14,6 g białka
- 20,2 g tłuszczu
- 64,7 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Ryż biały (suchy) 8 łyżek (120 g)
- Imbir 1 cm kawałek
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Papryczka chili kawałek świeżej lub szczypta suszonej
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Kapusta pekińska 300 g
- Groszek zielony, mrożony 1 i 1⁄3 szklanki (180 g)
- Mleczko kokosowe 7 i ½ łyżki (150 g)
- Passata pomidorowa (przecier) 50 g
- Curry 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
- Ugotuj ryż.
- Poszatkuj z blenderze imbir, czosnek, chilli i cebulę (lub pokrój).
- Podsmaż je na oliwie, na patelni przez około 2 minuty.
- Pokrój kapustę pekińską, dodaj ją na patelnie i przesmaż 2-3 minuty.
- Dodaj groszek zielony, mleczko kokosowe, passatę i przyprawę curry, grzej ok. 5 min.
- Podawaj z ryżem.