Cieciornica z pieczarkami
Wiadomo, że owsianki, czy jaglanki są super jako śniadania. Jednak czasami przychodzi ochota na coś wytrawnego. Dlatego dziś przychodzę przepysznym pomysłem na cieciornicę z pieczarkami. Poznaj prosty i wegański przepis i zacznij zdrowo dzień!
- Tagi: cieciornica, na wytrawnie, śniadanie, wegańskie
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 372,5 kcal
- 16,2 g białka
- 11,3 g tłuszczu
- 40,9 g węgl
Składniki na 1 porcję
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 6 łyżek (120 g)
- Pieczarki 5 sztuk (100 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Czarna sól szczypta
- Pieprz szczypta
- Czosnek granulowany szczypta
- Pomidor ½ sztuki (60 g)
- Chleb 1 kromka (30 g)
Wykonanie
Pokrój cebulę i pieczarki i podsmaż je na oliwie. Rozgnieć nie dokładnie ciecierzycę widelcem. Ciecierzycę dodaj na patelnie, dodaj przyprawy, kilka łyżek wody i podgrzewaj kilka minut. Gotową cieciornicę zjedz z chlebem i pomidorem.