Ciecierzyca w świeżych pomidorach
To prosty sposób na obiad w kilka minut. Ciecierzyca w pomidorach, nie tylko powstaje w ekspresowym tempie, ale również doskonale smakuje i ma mnóstwo białka. Koniecznie spróbuj jej z dodatkiem świeżego pieczywa.
- Tagi: ciecierzyca, lekki obiad, na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie, wysokobiałkowe, zdrowe, zupa
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 617,1 kcal
- 23,9 g białka
- 17,4 g tłuszczu
- 76,9 g węglowodanów
- PRZEPISY
Składniki na 1 porcję:
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Cebula ½ szt. (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Papryka ½ szt (70 g)
- Pomidor 180 g
- Sólszczypta
- Pieprz szczypta
- Ciecierzyca (ugotowana) 180 g
- Bułka kajzerka 1 szt. (50 g)
Wykonanie
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Pokrój cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć na patelnię.
- Pokrój paprykę i pomidora w kostkę i dodaj na patelnię.
- Grzej razem na dużym ogniu mieszając ok. 5 min.
- Pod koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę.
- Zjedz z bułką.