Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami

Dziś mam dla Ciebie przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami! Jest to super szybkie i proste ciasto czekoladowe z masłem orzechowym! Wychodzi wilgotne i no przepyszne! Dodatkowo jak dla mnie jest to najprostsze wegańskie ciasto czekoladowe ever!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 226,3 kcal
  • 3,9 g białka
  • 9,5 g tłuszczu
  • 30,4 g węgl.

* ciasto podzielone na ok. 8 porcji

Składniki na ciasto czekoladowe (blaszka 20-22 cm)

  • Mleko (zwykłe lub roślinne) ¾ szklanki (180 g)
  • Ocet ½ łyżeczki (7 g)
  • Olej lub oliwa ¼ szklanki lub 5 łyżek (50 g)
  • Mąka pszenna (tylko biała lub ⅔ białej i ⅓ pełnoziarnistej) 1 szklanka (120 g)
  • Cukier ½ szklanki (100 g)
  • Kakao ¼ szklanki (30-40 g)
  • Proszek do pieczenia niecała łyżeczka (3 g)
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki (2 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
  • SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
  • Banan (mocno dojrzały) 1 sztuka (120 g)
  • Masło orzechowe 1 kopiata łyżka (25 g)
  • Sól większa szczypta
  • + truskawki (lub inne owoce) 2 garście (140 g)

Wykonanie

Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik na 180℃.

2. Wymieszaj mleko, olej i ocet i odłóż na chwilę.

3. W 2 misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

4. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj.

5. Przełóż do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia i piecz w 180 st przez 35-40 min.

6. Przygotuj krem – rozgnieć widelcem lub zblenduj banan, dodaj masło orzechowe, sól i wymieszaj.

7. Na ostudzone ciasto nałóż krem i poukładaj na nim truskawki lub inne owoce.

Zachwycaj się przepysznym ciastem!

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz