Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami
Dziś mam dla Ciebie przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami! Jest to super szybkie i proste ciasto czekoladowe z masłem orzechowym! Wychodzi wilgotne i no przepyszne! Dodatkowo jak dla mnie jest to najprostsze wegańskie ciasto czekoladowe ever!
- 226,3 kcal
- 3,9 g białka
- 9,5 g tłuszczu
- 30,4 g węgl.
* ciasto podzielone na ok. 8 porcji
Składniki na ciasto czekoladowe (blaszka 20-22 cm)
- Mleko (zwykłe lub roślinne) ¾ szklanki (180 g)
- Ocet ½ łyżeczki (7 g)
- Olej lub oliwa ¼ szklanki lub 5 łyżek (50 g)
- Mąka pszenna (tylko biała lub ⅔ białej i ⅓ pełnoziarnistej) 1 szklanka (120 g)
- Cukier ½ szklanki (100 g)
- Kakao ¼ szklanki (30-40 g)
- Proszek do pieczenia niecała łyżeczka (3 g)
- Soda oczyszczona ½ łyżeczki (2 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- Banan (mocno dojrzały) 1 sztuka (120 g)
- Masło orzechowe 1 kopiata łyżka (25 g)
- Sól większa szczypta
- + truskawki (lub inne owoce) 2 garście (140 g)
Wykonanie
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik na 180℃.
2. Wymieszaj mleko, olej i ocet i odłóż na chwilę.
3. W 2 misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
4. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj.
5. Przełóż do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia i piecz w 180 st przez 35-40 min.
6. Przygotuj krem – rozgnieć widelcem lub zblenduj banan, dodaj masło orzechowe, sól i wymieszaj.
7. Na ostudzone ciasto nałóż krem i poukładaj na nim truskawki lub inne owoce.
Zachwycaj się przepysznym ciastem!