Buddha bowl z bobem

Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – buddha bowl z bobem. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 486,3 kcal,
  • 17,1 g białka,
  • 16 g tłuszczu,
  • 62,9 g węgl.

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza jaglana (sucha) 70 g
  • Marchew 1 szt. (50 g)
  • Pomidor ½ szt. (60 g)
  • Sałata 3 liście (15 g)
  • Bób 1 garść (90 g)
  • Oliwa 1 łyżeczka (5g
  • Papryka wędzona szczypta
  • Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Hummus 1 łyżka (30 g)

+ sok z cytryny 1 łyżka

+ czosnek granulowany szczypta

+ woda odrobina

Wykonanie

Ugotuj kaszę i bób.

Opcjonalnie bób podsmaż na patelni na oliwie z dodatkiem syropu klonowego i papryki wędzonej.

Zetrzyj lub poszatkuj marchewkę w blenderze. Pokrój warzywa.

Wymieszaj hummus z sokiem z cytryny, czosnkiem i odrobiną wody.

Ułóż wszystkie składniki w miseczce i dodaj hummus.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz