Buddha bowl z bobem
Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – buddha bowl z bobem. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.
- Tagi: buddha bowl, lato, lekki obiad, na wytrawnie, obiad, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 486,3 kcal,
- 17,1 g białka,
- 16 g tłuszczu,
- 62,9 g węgl.
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jaglana (sucha) 70 g
- Marchew 1 szt. (50 g)
- Pomidor ½ szt. (60 g)
- Sałata 3 liście (15 g)
- Bób 1 garść (90 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5g
- Papryka wędzona szczypta
- Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
- Hummus 1 łyżka (30 g)
+ sok z cytryny 1 łyżka
+ czosnek granulowany szczypta
+ woda odrobina
Wykonanie
Ugotuj kaszę i bób.
Opcjonalnie bób podsmaż na patelni na oliwie z dodatkiem syropu klonowego i papryki wędzonej.
Zetrzyj lub poszatkuj marchewkę w blenderze. Pokrój warzywa.
Wymieszaj hummus z sokiem z cytryny, czosnkiem i odrobiną wody.
Ułóż wszystkie składniki w miseczce i dodaj hummus.