Buddha bowl meksykański

Jeśli szukasz pomysłu na super odżywczy obiady, przygotowałam dla Ciebie przepis na Buddha Bowl Meksykański. Prosty wegański obiad, który rozpieści Twoje kubki smakowe! Obiad pełen warzyw, odżywczy i zbilansowany, który przygotujesz w zaledwie 15 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 512,9 kcal
  • 14,5 g białka
  • 22,2 g tłuszczu
  • 56,3 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Fasola czarna (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Tortilla 1 sztuka (60 g)
  • Kukurydza (z puszki) 2 łyżki (30 g)
  • Papryka czerwona ½ sztuki (70 g)
  • Jalapeno kilka sztuk
  • Awokado ⅓ sztuki (40 g)
  • Sok z cytryny

Wykonanie

Na patelni, na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.

Przesmażoną cebulę i czosnek zblenduj z opłukaną z zalewy fasolą, solą, pieprzem i łyżką wody.

Na tę sama patelnie wrzuć, pokrojoną na 4 kawałki tortillę, by się przygrzała.

W miseczce ułóż pastę, kukurydze, pokrojoną paprykę, jalapeno, tortillę i pokrojone awokado (lub rozgniecione z sokiem z cytryny, czosnkiem i solą).

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz