Buddha bowl meksykański
Jeśli szukasz pomysłu na super odżywczy obiady, przygotowałam dla Ciebie przepis na Buddha Bowl Meksykański. Prosty wegański obiad, który rozpieści Twoje kubki smakowe! Obiad pełen warzyw, odżywczy i zbilansowany, który przygotujesz w zaledwie 15 minut.
- Tagi: buddha bowl, obiad, pasta, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 512,9 kcal
- 14,5 g białka
- 22,2 g tłuszczu
- 56,3 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Fasola czarna (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
- Tortilla 1 sztuka (60 g)
- Kukurydza (z puszki) 2 łyżki (30 g)
- Papryka czerwona ½ sztuki (70 g)
- Jalapeno kilka sztuk
- Awokado ⅓ sztuki (40 g)
- Sok z cytryny
Wykonanie
Na patelni, na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
Przesmażoną cebulę i czosnek zblenduj z opłukaną z zalewy fasolą, solą, pieprzem i łyżką wody.
Na tę sama patelnie wrzuć, pokrojoną na 4 kawałki tortillę, by się przygrzała.
W miseczce ułóż pastę, kukurydze, pokrojoną paprykę, jalapeno, tortillę i pokrojone awokado (lub rozgniecione z sokiem z cytryny, czosnkiem i solą).