Bruschetta z pomidorami

Twoje śniadania nie są zbyt sycące? Nie najadasz się jedząc śniadanie, a zaraz po nim myślisz tylko o tym, co by jeszcze przekąsić? Jeśli tak – poznaj cudny przepis na bruschette z pomidorami i nie bądź już głodna o poranku. Przepis jest szybki do zrobienia, bo nie oszukujmy się, rano nie mamy zbyt dużo czasu na ich przygotowanie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 364.6 kcal
  • 10.6 g białka
  • 11.8 g tłuszczu
  • 47.5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję

  • Chleb żytni razowy 2½ kromki (75 g)
  • Fasola biała (konserwowa) 3 łyżki (60 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Zioła prowansalskie ¾ łyżeczki (2 g)
  • Pomidor 1 sztuka (120 g)
  • Cebula dymka 1 sztuka (20 g)
  • Czosnek ½ ząbka (5 g)
  • Sól biała 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony 2 szczypty
  • Bazylia, świeża kilka listków

Wykonanie

  1. Kromki chleba zgrzankuj w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni.
  2. Opłukaną z zalewy fasolę rozgnieć widelcem z oliwą i ziołami i nałóż na grzanki.
  3. Pokrój pomidora (w małą kostkę), cebulę dymkę i czosnek.
  4. Wymieszaj z solą, pieprzem oraz bazylią i połóż na kanapki.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz