Bruschetta z pomidorami
Twoje śniadania nie są zbyt sycące? Nie najadasz się jedząc śniadanie, a zaraz po nim myślisz tylko o tym, co by jeszcze przekąsić? Jeśli tak – poznaj cudny przepis na bruschette z pomidorami i nie bądź już głodna o poranku. Przepis jest szybki do zrobienia, bo nie oszukujmy się, rano nie mamy zbyt dużo czasu na ich przygotowanie.
- Tagi: kanapki, na wytrawnie, śniadanie, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 7 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 364.6 kcal
- 10.6 g białka
- 11.8 g tłuszczu
- 47.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Chleb żytni razowy 2½ kromki (75 g)
- Fasola biała (konserwowa) 3 łyżki (60 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Zioła prowansalskie ¾ łyżeczki (2 g)
- Pomidor 1 sztuka (120 g)
- Cebula dymka 1 sztuka (20 g)
- Czosnek ½ ząbka (5 g)
- Sól biała 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony 2 szczypty
- Bazylia, świeża kilka listków
Wykonanie
- Kromki chleba zgrzankuj w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni.
- Opłukaną z zalewy fasolę rozgnieć widelcem z oliwą i ziołami i nałóż na grzanki.
- Pokrój pomidora (w małą kostkę), cebulę dymkę i czosnek.
- Wymieszaj z solą, pieprzem oraz bazylią i połóż na kanapki.