Bowl z chrupiącym tofu

Chrupiące tofu w aromatycznej marynacie, podane z kaszą jęczmienną, świeżymi warzywami i kremowym, lekko pikantnym sosem – to idealny wegański bowl pełen smaku i wartości odżywczych. Lekki, odżywczy i sycący posiłek na każdą okazję!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 525.25 kcal
  • 23.45 g białka
  • 21.2 g tłuszczu
  • 58.1 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 2 porcje:

  • Tofu – 1½ kostki (270 g)
  • Sos sojowy – 3 łyżeczki (15 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka (wędzona) – 1 płaska łyżeczka (4 g)
  • Czosnek (granulowany) – 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka (20 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Kasza jęczmienna – około 7 łyżek (110 g)
  • Marchewka – 2 sztuki (90 g)
  • Papryka – 1 sztuka (140 g)
  • Zielenina – 2 garście (40 g)

Sos:

  • Majonez – 1½ łyżki (45 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka soku (5 g)
  • Mielona papryka chili – 2 szczypty (2 g)

lub Sriracha majo – 1½ łyżki

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Połam tofu na około 1-2 cm kawałki.
  3. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy, mąkę i oliwę. Wymieszaj. 
  4. Piecz w piekarniku około 15 minut lub około 9 min w airfryerze w 190°C, w połowie czasu mieszając. Piecz do czasu, aż zrobi się chrupiące.
  5. W tym czasie ugotuj kaszę. 
  6. Pokrój warzywa. 
  7. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i chilli. Możesz też wykorzystać gotowy sos.
  8. Do miski wyłóż ugotowaną kasze, warzywa, polej ulubionym sosem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz