Bowl z chrupiącym tofu
Chrupiące tofu w aromatycznej marynacie, podane z kaszą jęczmienną, świeżymi warzywami i kremowym, lekko pikantnym sosem – to idealny wegański bowl pełen smaku i wartości odżywczych. Lekki, odżywczy i sycący posiłek na każdą okazję!
- Tagi: bowl, danie obiadowe, fast foody, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegański bowl, wegańskie, wege bowl, zdrowe, zdrowe fast foody
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 525.25 kcal
- 23.45 g białka
- 21.2 g tłuszczu
- 58.1 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Tofu – 1½ kostki (270 g)
- Sos sojowy – 3 łyżeczki (15 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
- Papryka (wędzona) – 1 płaska łyżeczka (4 g)
- Czosnek (granulowany) – 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka (20 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Kasza jęczmienna – około 7 łyżek (110 g)
- Marchewka – 2 sztuki (90 g)
- Papryka – 1 sztuka (140 g)
- Zielenina – 2 garście (40 g)
Sos:
- Majonez – 1½ łyżki (45 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka soku (5 g)
- Mielona papryka chili – 2 szczypty (2 g)
lub Sriracha majo – 1½ łyżki
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Połam tofu na około 1-2 cm kawałki.
- Dodaj sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy, mąkę i oliwę. Wymieszaj.
- Piecz w piekarniku około 15 minut lub około 9 min w airfryerze w 190°C, w połowie czasu mieszając. Piecz do czasu, aż zrobi się chrupiące.
- W tym czasie ugotuj kaszę.
- Pokrój warzywa.
- Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i chilli. Możesz też wykorzystać gotowy sos.
- Do miski wyłóż ugotowaną kasze, warzywa, polej ulubionym sosem.