Czosnkowe buraki z kaszą

Połączenie czosnku i buraków! Koniecznie musisz spróbować przepis na czosnkowe buraki z kaszą, ponieważ to zupełnie inne doznania smakowe, niż dotychczas próbowałaś. Idealne połączenie, a do tego zdrowe i zbilansowane. Czego chcieć więcej? 😉

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 411,4 kcal
  • 14,6 g białka
  • 15,7 g tłuszczu
  • 46,5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza gryczana (sucha) niecałe 3 łyżki (35 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Burak (ugotowany) 1 mała sztuka (80 g)
  • Sól, pieprz po szczypcie
  • Czosnek granulowany, zioła prowansalskie po ½ łyżeczki
  • Pomidorki koktajlowe ok. 7 sztuk (150 g)
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki) 3 łyżki (60 g)
  • Musztarda 1 łyżka (20)
  • Mleko (u mnie roślinne) 1 łyżka (15 g)
  • Orzechy włoskie 2 sztuki (10 g)

Wykonanie

  1. Ugotuj kaszę gryczaną.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę.
  3. Ugotowanego buraka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Posyp go czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, mieszaj i grzej ok. 5-10 min.
  4. W tym czasie pokrój pomidory, przepłucz ciecierzycę ze słoiczka z zalewy.
  5. Wymieszaj musztardę z mlekiem na dressing.
  6. Gotowe buraki wymieszaj z kaszą gryczaną, resztą warzyw, ciecierzycą, dressingiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz