Czosnkowe buraki z kaszą
Połączenie czosnku i buraków! Koniecznie musisz spróbować przepis na czosnkowe buraki z kaszą, ponieważ to zupełnie inne doznania smakowe, niż dotychczas próbowałaś. Idealne połączenie, a do tego zdrowe i zbilansowane. Czego chcieć więcej? 😉
Wartość odżywcza 1 porcji
- 411,4 kcal
- 14,6 g białka
- 15,7 g tłuszczu
- 46,5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kasza gryczana (sucha) niecałe 3 łyżki (35 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Burak (ugotowany) 1 mała sztuka (80 g)
- Sól, pieprz po szczypcie
- Czosnek granulowany, zioła prowansalskie po ½ łyżeczki
- Pomidorki koktajlowe ok. 7 sztuk (150 g)
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki) 3 łyżki (60 g)
- Musztarda 1 łyżka (20)
- Mleko (u mnie roślinne) 1 łyżka (15 g)
- Orzechy włoskie 2 sztuki (10 g)
Wykonanie
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Ugotowanego buraka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Posyp go czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, mieszaj i grzej ok. 5-10 min.
- W tym czasie pokrój pomidory, przepłucz ciecierzycę ze słoiczka z zalewy.
- Wymieszaj musztardę z mlekiem na dressing.
- Gotowe buraki wymieszaj z kaszą gryczaną, resztą warzyw, ciecierzycą, dressingiem i posiekanymi orzechami włoskimi.